Zo vind je rust in de storm

Heb je ook wel eens het gevoel dat het stormt in je leven? Dat het lijkt alsof het niet meer stopt? Dat je het even niet meer ziet zitten? Vaak lijken dingen zich dan ook nog meer op te stapelen en voor je het weet zit je in een orkaan. Grote kans dat iedereen dit (helaas) wel herkent.

Acceptatie is key

Accepteren… dit woord is in zo’n situatie vaak een woord dat je niet wilt horen. Je wilt dat het stopt, dat het verandert! Je wilt het niet accepteren. Helaas zijn de meeste dingen die niet leuk zijn geen dingen die je kan veranderen. Als je het kon veranderen had je namelijk het waarschijnlijk allang gedaan. Als eerste is het belangrijk dat je het zoveel mogelijk probeert te accepteren. Het is zoals het is. Accepteren betekent trouwens niet dat het ineens goed is, weg is of goed voelt. Het is nog steeds erg pijnlijk, je kan er nog steeds erg verdrietig van zijn. Accepteren haalt dat niet weg. Acceptatie haalt de frustratie weg, de weerstand tegen het verdriet.

Wat je denkt creëert emotie

En zo komen we via de acceptatie bij het tweede. Je gedachten. De weerstand die je voelt tegen de storm, zijn gedachten. Alles is namelijk zoals het is, hoe je er over dénkt is wat je emoties doet oplaaien. Stel; je raakt onterecht je baan kwijt en je voelt je heel erg boos en verdrietig. Je bent bang dat je straks geen geld meer hebt, dat je geen ander werk vindt, je bent boos want jij was van al je collega’s de beste! Je bent boos omdat het niet eerlijk is verlopen, je snapt niet dat mensen zo kunnen zijn! In dit voorbeeld is er maar 1 ding een feit, weet je wat dat is?…..Je bent je baan kwijt geraakt. Verder niks. Je wéét niet of je straks geen geld meer hebt, je wéét niet of je geen ander werk vindt, je weet misschien niet eens de echte reden waarom je geen werk meer hebt. Wat denk je dat deze gedachten doen met je emoties?

Mensen lopen best snel vast in hun hoofd met negatieve gedachten, daarom is het goed om je gedachten te delen met een ander en zo te reflecteren.

Draai het om

Stel je eens voor dat deze situatie is gekomen om iets goeds te brengen. Wat zou dat dan zijn? Noem redenen of dingen die deze situatie juist mooier maken.  Bijvoorbeeld: nu heb je meer tijd om te zoeken wat je écht leuk vindt, deze situatie maakt je erg creatief, je hebt even wat tijd voor jezelf etc… Er zijn zelfs mensen die erg ziek zijn geworden en dat toch als iets goeds konden zien, omdat er daardoor iets anders positief is veranderd. Soms hebben mensen heftige dingen nodig om hun leven te veranderen.

Je mindset is het allerbelangrijkste!

Conclusie

Hoe je er over denkt veroorzaakt de emotie die je voelt. Zoals William shakespeare zei:

“Nothing is either good or bad, but thinking makes it so”

Let er wel op dat je je gevoel niet wegdrukt. Laat je gevoel er zijn, maar wees je heel erg bewust van wat je daarbij denkt. Laat je verdriet er zijn, maar laat je niet meeslepen in je verdriet door bv te denken dat het nooit meer goed komt.

Het verschil daartussen kan lastig zijn. Wil je hier wat hulp bij? Laat het mij dan weten.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *