Waarom goede voornemens niet werken

Toen ik nog rookte heb ik meerdere keren geprobeerd te stoppen met roken in het nieuwe jaar. Het is mij nog nooit gelukt, tenminste niet aan het begin van het nieuwe jaar. Ik heb ook nog nooit iemand om mij heen gehoord waarvan de goede voornemens echt goed zijn uitgepakt. Een week of twee en je zit zo weer in je oude gewoonte.

De volgende goede voornemens heb ik ook tevergeefs geprobeerd:

 • Afvallen
 • Minder stressen
 • Meer tijd voor mijzelf
 • Meer structuur aanbrengen
 • Écht doen wat ik wil
 • Meer schijt hebben aan wat anderen van mij vinden…
 • And many more…..

 

Dit is het probleem:

‘Het nieuwe jaar’ zit tussen je oren

Misschien word je nu heel pissig maar ik ga het toch zeggen;

Je wilt dingen bereiken, maar eigenlijk ook weer niet. Eigenlijk heb je niet genoeg wilskracht, eigenlijk vind je het ook wel lekker zoals het nu gaat en heb je helemaal geen zin in die veranderingen. Veranderingen kosten energie en moeite. Om uit die comfortzone te komen moet je genoeg innerlijke kracht hebben om echt te veranderen. 1 januari geeft je dat niet. 1 januari geeft je het idee dat er iets nieuws aanbreekt en geeft je hoop dat het nu wél kan. Maar 1 januari is gewoon een volgende dag van een volgende week van een volgend jaar. Wanneer je wacht op 1 januari ben je aan het uitstellen. Wil je écht iets bereiken? Dan heb ik een tip voor je:

Stop met uitstellen en begin nu!

Als je echt iets wilt, doe het dan nu! En als je faalt? Dan begin je weer overnieuw. Elke dag, elk uur, elke seconde is een nieuw begin.

If you fall 100 times, you get op 101

And again, and again…

Denk niet in falen, denk aan je doel. Als je iets echt wilt veranderen, geloof dan oprecht dat je het gaat bereiken. Als je er echt in gelooft en het echt wilt, dan gaat het je lukken. Maak ook een plan voor jezelf hoe je je doel gaat bereiken en wat je gaat doen in moeilijke situaties.

Ik probeer al zolang ik mij kan herinneren om een gezond gewicht te behalen en een gezonde leefstijl te hebben. Ik ben al zó vaak de mist in gegaan, zo vaak dingen gedaan of gelaten die niet slim waren. Maar elke dag of elke minuut dat ik mij dat besef zeg ik tegen mijzelf: oké dit was niet handig, maar het geeft niet, ik ben ook maar een mens, ik blijf gewoon mijn best doen.

Als ik dan had opgegeven was ik waarschijnlijk nu nog 15 kilo zwaarder en een stuk ongezonder.

Zolang je maar niet opgeeft!

Wacht niet tot na dit pakje sigaretten, wacht niet tot na deze vreet maaltijd, wacht niet tot het nieuwe jaar.

START NOW

Wat zijn jouw goede voornemens voor vandaag? 😉

2 reacties

 1. Helemaal waar!!!! Het spreekwoord luid niet voor niets ” van uitstel komt afstel ”

  Tijdens mijn ziekte periode ben ik fors gegroeid. Ik haat dat, maar heb mijn eet gedrag nog steeds niet onder controle. Medicijngebruik is 1 van de boosdoeners geweest en ik weet dat elk pondje door mijn eigen mondje vliegt. Nu werd ik gedwongen. Buikgriep!! Dit is dag 4 op water en beschuit. Mijn maag wil wel anders maar verdraagt niets. Hmmm… t positieve eraan is dat ik nu wel door moet zetten 😀 elk nadeel heeft een voordeel! Ik heb me voorgenomen dat ik er voor ga en bewuster op mijnvoeding let. Stoppen met roken heb ik overwonnen en dat al 6 jaar. Dan moet dit me ook lukken 💪.

  Groetjes Carin

 2. Precies! Wat vervelend dat je het zo hebt ervaren. Wellicht is de buikgriep inderdaad een goed moment om vanaf dat punt bewuster te zijn. Heel knap dat het roken je ook al is gelukt, dan lukt dit je zeker ook! Wat mij veel heeft geholpen met gezonder eten, is niet te snel willen, dus ik begon bijvoorbeeld eerst alleen met het veranderen van mijn ontbijt. Wanneer dat een gewoonte was geworden (duurde wel een paar weken) ging ik pas het volgende moment aanpakken. Zo moest ik van mijzelf niet ineens alles omgooien, wat anders veel frustratie mee brengt. Vaak wil men te snel, wat er voor zorgt dat het mislukt. Heel veel succes!!! You can do it 😀
  Groetjes Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *