Hoe krijg je balans in je leven

Ik heb altijd moeite gehad met balans. Waar is precies het punt waarop je balans hebt? Er is niemand die jou dat kan vertellen, dat maakt het ook zo lastig.

Voor de een is balans heel anders dan voor de ander. De één werkt 60 uur, heeft een gezin, doet aan sport, heeft een uitgebreid sociaal leven en vindt dat prima zoals het gaat. De ander werkt 16 uur en is dan al op. Met beide is niets mis, het is alleen belangrijk dat je duidelijk je grens weet en die kan aangeven.

 Ik ben zelf iemand die graag doorpakt, niet snel “nee” kon zeggen en niet veel stil kan staan. Keerzijde daarvan is dat ik uiteindelijk zo druk was, dat ik in een burn-out terecht kwam. Ik leefde blijkbaar niet in balans. Terwijl ik wel kan genieten van lekker druk zijn, dat voelt erg tegenstrijdig.

 Je hoeft het zeker niet zo ver te laten komen, er is één ding wat erg belangrijk is en dat is bewust zijn. Je lichaam vertelt je al snel wat wel of niet goed is. Zo had ik al jaren voor mijn burn-out last van hyperventilatie en duizeligheid. Dat zijn eigenlijk al hele duidelijke signalen, als je daar niets mee doet dan gaat het bergafwaarts. De “kleinere” signalen zijn bijvoorbeeld: hoofdpijn, snel geïrriteerd zijn, erg moe zijn, geen energie hebben, emotioneel zijn etc. Wees je bewust van de signalen van jouw lichaam en neem een stapje terug.

 Er zijn tijden dat er geen ontkomen is aan een drukke periode, denk aan de decembermaand. Probeer dan wat vaker een kruis door je agenda te zetten, plan tijd om te ontspannen, tijd voor jezelf. Vraag jezelf ook regelmatig af; hoe gaat het nu met mij? Wat voel ik? Voelt het goed zoals het nu gaat, of voel ik mij gehaast?

 En ja, soms ga je weer de mist in, dat heb ik ook nog steeds wel eens. Dan trapt je lichaam weer op de rem. Het geeft niet, wees je weer bewust en zet jezelf op nummer 1.

 Niemand kan voor jou zorgen, alleen jij zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *