Genieten?!

Iel! Wat heb jij nou in je beker!? Gadver, moet je kijken jongens! Hij heeft gewoon komkommer in zijn water! Steeds meer kinderen kijken vol afschuw naar de komkommer die rond drijft in zijn blauwe dopper.

“Ze lachten er om mam” zei mijn zoontje toen hij uit school kwam. “Ze vonden het raar dat ik komkommer-water drink, maar het boeit me niks hoor!” Vol trots en toch ook wat bezorgd kijk ik naar mijn grote kleine jongen. Wat worden wij toch meegezogen in een zelfdestructieve maatschappij en hoe moeilijk is het soms om je eigen gevoel te volgen. Vooral als het om je kinderen gaat.

Dat ik op het werk kom met mijn glas vol havermoutshake en mijn collega’s dan roepen dat het op kots lijkt, daar heb ik echt geen probleem mee, ik kan daar wel om lachen. Maar als mijn kind niet elke dag snoep, koek of chips tot zijn beschikking heeft dan is dat gelijk zielig. Weet je wat ik pas zielig vind? Dat heel veel kinderen lichamelijke klachten hebben, die veroorzaakt worden door wat ouders aan hun kinderen geven. Geraffineerde suikers, verzadigde vetten, E-nummers, allemaal ziekmakers. Een kind is helemaal niet gewend aan suikers, ze vragen daar helemaal niet om. Wat je niet kent, mis je ook niet. Waarom krijgen kinderen dan ineens snoep, koek en chips toegestopt? Omdat het kind ook mag genieten, hoor ik dan. Genieten..? Genieten van wat? Ziektes? Eczeem? Ontstekingen? Overgewicht? Wie heeft óóit het woord “genieten” gelinkt aan fast food? Kunnen we alsjeblieft het woord genieten en fast food niet meer in één zin gebruiken? Noem het dan bijvoorbeeld “smaakpapillen stimuleren” want dat doe je er wel mee.

Het lijkt doodnormaal om van alles te consumeren wat niet uit de natuur komt. Ook ik ben zo opgevoed en het is behoorlijk lastig om er weer af te stappen. Maar ik voel mij er stukken beter door wanneer ik het laat. En wij komen niets te kort qua smaak, wij vinden onze fruitshake ’s morgens nog steeds héérlijk en de kinderen smullen van de gedroogde fruit-snoepjes alsof het “gewoon” snoep is. En natuurlijk eten wij ook nog gewoon af en toe koekjes of patat, het gaat er om dat het niet normaal is dat we dat allemaal maar blindelings van alles naar binnen stoppen en dat wij beseffen wat wij precies eten en wat dat met ons lichaam doet.

Ik geef mijn kinderen elke dag nog de keuze wat voor drinken ze mee willen. Ze roepen dan uit volle borst: komkommer of citroenwater! Daar ben ik enorm trots op, dat zij hun eigen keuzes durven maken, dat is pas genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *