Een slachtoffer van een slachtoffer

Een slachtoffer van een slachtoffer

Een slachtoffer van mishandeling, een slachtoffer van pesterijen, een slachtoffer van seksueel misbruik, een slachtoffer van een liefdeloze opvoeding, een slachtoffer van onrecht in welke vorm dan ook… Iedereen is wel in een bepaalde mate slachtoffer.

Er is veel onrecht in de wereld. Als je daar te veel op focust kan het je helemaal in beslag nemen. Boos worden is een logische reactie op onrecht, net als wraakgevoelens. Toch gaat dit je niet verder helpen.

Holding onto anger is like drinking poison and expecting the other person to die

Budha

Als je boos blijft of wraak gedachten koestert over een persoon, dan heb je alleen jezelf ermee. Die ander wordt daar niet minder van, maar jij wel.

Vergeving?

Ik heb hier lang mee geworsteld. Ik wist altijd wel dat ik een ander moest ‘vergeven’ en door moest gaan, maar eigenlijk begreep ik het een hele tijd niet en heb ik pas later écht ervaren wat dat betekent. Ik ben zelf net zoals jij ook slachtoffer geweest op verschillende manieren. Pas toen ik zelf anderen onrecht aandeed besefte ik mij waarom ik dat deed… Omdat ik zelf ook slachtoffer ben. Toen ik mij dat besefte, begreep ik ook waarom anderen mij onrecht hadden aangedaan. Zij zijn ook slachtoffer.

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen

Johannes 8:7

Een mooie vergelijking staat in de bijbel: er was een vrouw die gestenigd zou worden omdat ze een ander onrecht had aangedaan. Vlak voordat ze gestenigd werd, vroeg Jezus aan de menigte: wie nog nooit een fout heeft begaan mag de eerste steen gooien. Eén voor één legden ze hun stenen neer en gingen weg. Oordelen is zo eenvoudig, maar iedereen maakt fouten, ook jij. Wees je daar bewust van.

Iedereen is dus slachtoffer van een slachtoffer. Zo geven wij eigenlijk de pijn steeds door. Maakt dit het gedrag dan oké? Nee dat zeker niet! Het gedrag is niet oké, maar jij kan beslissen of je de kettingreactie wilt stoppen of dat je het óók weer doorgeeft. Als je merkt dat je anderen onrecht aandoet, vraag je dan af waarom je dat doet. Onrecht is al iemand afsnauwen of belachelijk maken.

Als je begrijpt waarom iemand jou onrecht heeft aangedaan, is het makkelijker om die persoon te vergeven. Vergeven betekent overigens niet dat je vrienden wordt met die persoon, maar dat je ziet dat die persoon dat heeft gedaan omdat hij of zij zelf ook slachtoffer is.

Kwetsende woorden of acties zeggen niets over jou, maar alles over die persoon

Onrecht komt vaak voort uit machteloosheid, angst, pijn of triggers van trauma’s. De meeste mensen willen ook gewoon het beste maar soms weten ze niet hoe.

Wees je bewust van jezelf, je kunt alleen jezelf veranderen.

4 reacties

  1. Mooi Paulien. Helemaal mee eens. Hoe krachtig is het om het onrecht te stoppen door te vergeven. Soms heel moeilijk, maar zó krachtig. Als je dit kunt zien ben je op de goede weg. Ik hoop dat meer mensen dit zullen inzien. Dank voor het delen van dit inzicht.

  2. Dankjewel! Het is inderdaad niet eenvoudig maar zo sterk als je het wel doet. Daarbij levert het je heel veel op als je het kunt. Ik hoop ook dat meer mensen dit zullen begrijpen en toepassen, dat maakt de wereld een stukje beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *