Doe es gezellig!

Ik hoor het zo vaak om mij heen. Doe eens gezellig. Het betekent dus ten eerste: dat je niet gezellig bent en ten tweede je niet mag voelen zoals je je voelt. Het zal je maar gezegd worden!

Ik ben niet leuk genoeg

Als iemand chagrijnig is of verdrietig, kan het zijn dat een ander dit persoonlijk opvat. Misschien denken ze dat ze niet leuk genoeg zijn, niet gezellig genoeg zijn of niet vrolijk genoeg. Maar het feit is dat dit meestal helemaal niets te maken heeft met de ander. Jammer dat iemand dit zich dan zo aantrekt, want dat is helemaal niet nodig en werkt averechts. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan of zelfs ruzie.

Mensen die zeggen ‘doe es gezellig’ voelen zich waarschijnlijk zelf al niet zo prettig en proberen dat te onderdrukken. Ze kunnen het niet aan als iemand anders dat níet onderdrukt. Ze worden dan zo meegetrokken in de negatieve emotie, dat wat ze nou júist proberen weg te duwen. Ook kan het lastig zijn om om te gaan met mensen die zich niet zo fijn voelen. Want wat zegt of doe je dan?

Onderdrukken van emoties

Emoties onderdrukken werkt alleen maar even tijdelijk. Je kunt doen alsof je vrolijk bent en dat ook een tijd echt voelen. Maar hoe je het ook wendt of keert, het komt terug. Het gaat niet weg als je doet alsof het er niet is. Het is alsof je een strandbal onder water drukt. Hij is even weg maar hij knal uiteindelijk wel weer een keer hard omhoog. Wanneer je dus tegen een ander zegt dat hij of zij gezellig moet doen, dan help je die persoon mee om zich vervolgens nog vervelender te voelen.

Let it be. Wees wat je zelf nodig zou hebben.

De oplossing? Laat het er zijn. Heb er juist even aandacht voor. Vraag even aan de ander, hoe voel je je vandaag? Laat de persoon even luchten. Dit werkt 2 kanten op. De ander voelt zich gehoord en opgelucht, én de sfeer zal er veel beter van worden. Ook is een goed gesprek heel goed voor een sterke band/relatie. Je helpt dus jezelf en de ander door je emoties te uiten, niet te onderdrukken en er ook voor een ander te zijn. Wil de ander niets kwijt? Ook dat is prima. Wees er gewoon voor die persoon, zonder het te willen oplossen.

Wees lekker jezelf!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *