6 tips bij keuzestress

Heb jij ook zo’n moeite het met het maken van keuzes? Je bent niet de enige…

Doordat je vaak niet weet wat er gebeurt als je een keuze maakt, is het lastig om te kiezen.

Keuzes moet je je hele leven maken, kleine en grote.  Daarom heb ik voor jullie een keuzeschema gemaakt (onderaan het bericht) en geef ik jullie 6 tips.

 

Tip 1. Wat zijn jouw doelen en waarden?

Ga bij jezelf na hoe jij als persoon wilt zijn, wat jouw doelen zijn, hoe jouw ideale leven eruit zou zien en wat jouw waarden zijn. Schrijf dit op voor jezelf. Elke keer als je een keuze moet maken kijk je of het past bij jou aan de hand van wat je hebt beschreven.

 

Tip 2. Maak een lijstje met voordelen en nadelen

Is het nog niet helemaal duidelijk wat je wilt? Maak dan een voor-en nadelen overzicht. Schrijf alles op wat in je komt. Geef vervolgens een cijfers aan alle dingen die je hebt opgeschreven. Weegt het heel zwaar voor je, dan geef je het een 10, stelt het eigenlijk niets voor dan geef je een 1. De kant met de meeste punten is voor jou het belangrijkste.

 

Tip 3. Waar ben je bang voor?

Angst is een slechte raadgever. Ga na of je kiest uit angst. Als het angst is, vraag jezelf dan af:

  • Is dit een logische angst?
  • Is de kans groot dat mijn angst uitkomt?
  • Hoe erg is het als die angst uitkomt?

 

Tip 4. Vertrouw op je intuïtie

Vaak zegt je gevoel ook genoeg, maar doordat wij veel denken, wordt dat veel onderdrukt. Heb je er een goed gevoel bij? Of zegt je gevoel juist dat er iets niet klopt? Luister ook naar je intuïtie.

 

Tip 5. Kies en leg je er bij neer

Heb je jezelf de tijd gegeven en heb je dit allemaal gedaan en weet je het nog niet? Als het te lang duurt, maak dan een keuze en leg je er bij neer. Eeuwig blijven nadenken lost niets op. Ga na het kiezen niet blijven nadenken en piekeren of het wel goed is of niet. De keuze is gemaakt.

 

Tip 6. Verkeerde keuzes maken hoort er bij

Soms blijkt dat je toch de verkeerde keuze hebt gemaakt. Leer van de situatie. Hoe kan het dat je verkeerd hebt gekozen? Kon je er iets aan doen of kon je dit niet zien aankomen? Wees niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt wel eens verkeerde keuzes. Je hebt er goed over nagedacht, meer kun je niet.

 

Dit schema kun je gebruiken bij keuzes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

2 reacties

  1. Leuk Paulien. Goeie tips waar je zeker iets aan hebt. Vooral ook de laatste. Soms maak je nu eenmaal de verkeerde keuze, jammer dan. Het blijft belangrijk om daar bewust van te zijn en het te accepteren. En ook handig, dat schema er bij. Dat maakt het overzichtelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *